Saturday, 21 February 2015

Idrott, förebilder och sprit

Elitidrottare framställs ofta som förebilder. Och är det säkert också. Varje gång jag tittar på ett inslag från Skid VM i Falun via datorn kommer en reklamsnutt, för Svenska Medaljlotteriet. En ung tjej passerar Charlotte Kalla i skidspåret. Hon drömmer om att bli en framgångsrik idrottare. Kalla är hennes förebild. Inget fel i det.

Förebilder kan misslyckas. Så gjorde norrmannen Petter Northug, som enligt GP fälldes för rattfylleri oktober förra året och dömdes till 50 dagars fängelse. Han fick också böter på 185 000 kronor samt indraget körkort. Straffet ändrades senare till fotboja. Han ska avtjänsa straffet efter VM-tävlingarna i Falun.

Tråkigt men alla människor gör fel. Han får ta sitt straff och kan säkert vara en förebild ändå, beroende på hur han förhåller sig till sin alkoholism.

Men, så förstår vi att internationella skidförbundet, FIS, har ett ryskt vodkaföretag, Zimnjaja Doroga, som sponsor. Och att deras logotype bland annat återfinns på nummerlapparna. Visserligen med kyrilliska (ryska) bokstäver. Dessutom, enligt GP:
... under namnet Zimnjaja Doroga med stora bokstäver står det "Voda" (vatten) i fin stil.
Så skönt då. Men ärligt talat: förebilden Peter Northug (samt även Charlotte Kalla och alla andra) åker med spritreklam på bröstet. Så är det bara!

Suck!

Jag letar efter någon kommentar på FIS’ hemsida men förgäves. De svenska arrangörerna skyller ju på FIS och säger att de inget kan göra. Enligt GP säger alkoholgranskningsmannen [sic] att alkoholreklam i svensk tv inte är tillåtet i idrottssammanhang. Och så kommer en komisk kommentar, när det gäller sprit och reklamregler:
Men gränserna är flytande.
Eller hur!

Nu undrar jag om Svenska kyrkan i Falun reagerar på något sätt? Nej, jag tror inte de kan ändra på nummerlapparna. Men kanske dra igång en namninsamling så att Svenska skididrottsförbundet får lite stöd i att protestera. Om ingen gör något kommer säkert även de ungdomar, som har Kalla och Northug som förebilder, åka med spritreklam på bröstet, i fall de når sina drömmars mål.

Kanske ingen elitskidåkare, precis. Just nu ingen skidåkare alls.
Fortfarande sommar på södra halvklotet och skidorna finns,
som så mycket annat, i ett magasin.

2 comments:

Åke Svensson said...

Mycket snö har fallit under årens lopp på fastigheten Bikupan1 - och på 53 m trottoar utanför plus 15 m garageinfat. Snögubbar har skapats, och skidor har åkts, och livet har lekt.

Anders Göranzon said...

Snö som ofta flyttats av svärfadren!