Thursday 26 February 2015

SOPA

I Sydafrika har parlamentet och de olika provinsparlamenten nu öppnat (eller håller på att öppnas) efter sommarlovet. Den 12 februari höll president Zuma sin 'State of the Nation Address' (SONA) i parlamentet, vilket jag bloggat om. Det blev nämligen närmast cirkus, eftersom delar av oppositionen protesterade och fördes ut av vakter och poliser, vilket gjorde att även andra delar av oppositionen lämnade kammaren. Om detta har jag redan bloggat.

Jag tror inte att
Mchunu är en sopa.
Efter detta är det dags för de nio olika provinserna att ha liknande tillställningar. Nu har turen kommit till KwaZulu-Natal. Det kallas i detta fall 'State of the Province Address'. Förkortningen blir följdaktligen SOPA. Det gör ju inte så mycket på engelska men när vi i morse såg affishen med provinsens Premier (ung. Guvernör eller landshövding) Senzo Mchunu, hade vi svårt att hålla oss för skratt. Jag har dock absolut ingen anledning att tro att han är en sopa. 

Mitt tips är dock att det går betydligt lugnare till på provinsnivå. Oron i Sydafrikas parlament beror mycket på missnöje med president Zuma och hans ledarstil. När Sydafrikas finansminister, Nhlanhla Nene, höll sitt budgettal igår, var det, såvitt jag förstår, lugnt. Idag får han väldigt många lovord för sitt arbete.


No comments: