Friday, 29 November 2013

Byråkrati

Egentligen inget stort problem. Not a big deal. Det är bara det att jag inte fattar. Alltså: när vi flyttade till Sydafrika i januari behövde vi skaffa mobiltelefonabonnemang. Det gick inte. Först måste vi ha haft bankkonto i tre månader. För att få bankkonto måste vi ha arbetstillstånd. Så vi började med det. Och fick arbetstillstånd i juli. Då skaffade vi bankkonto. Nu har vi haft det i drygt tre månader. Dags att skaffa mobiltelefonabonnemang. Men smart som jag är inser jag att det borde finnas lite pengar på bankkontot - det är ju liksom det som är meningen. Häromdagen var alltså hustrun på banken för att sätta in pengar på vårt bankkonto, som visserligen står i mitt namn, men som hon också har rätt att ta ut pengar från. Döm om vår förvåning när det visar sig att hon visserligen kan ta ut pengar men inte har rätt att sätta in pengar ….

Så idag åker vi båda till banken och tänker att det såklart går bättre om jag sätter in pengar själv. Det är ju ändå mitt bankkonto.

Jag fyller i ett insättningspapper, lämnar över sedlarna och väntar. Så gör även kassörskan. Efter ett tag säger hon att systemet inte accepterar insättningen.

Har ni hört talas om en bank, där man inte kan sätta in pengar på sitt eget bankkonto.

Efter en längre palaver - ja, jag blev lite sur, det erkänns - tror jag mig förstå att problemet handlar om att vi inte är sydafrikaner. Det betyder att vi kan tänkas föra in pengar olagligt, kanske för s k pengatvätt. Alltså måste banken ta kopior på våra pass och skicka en slags ansökan till en annan avdelning i banken, så att vi ska kunna sätta in pengar på vårt bankkonto. Suck!

Fortfarande är ju inte detta något stort problem. Men jag måste erkänna att jag blir lite trött. Det fanns också en poäng i att hustrun, åtminstone, får ett mobiltelefonabonnemang. Inte minst när hon reser i grannländerna är det bra att ha en säker och pålitlig möjlighet att ringa. Nu får vi undersöka andra vägar, så länge. Nöden är uppfinningarnas moder.

På måndag kanske vi skulle kunna återkomma och göra ett nytt insättningsförsök. Jag ber alltså att få återkomma i ärendet!2 comments:

elisabet said...

Återigen - kan detta eventuellt vara jämförbart med hur invandrare till Sverige blir bemötta?

Jag vet att ni båda är mycket bra på att använda era erfarenheter från livet i Sydafrika till ett konstruktivt förändringsarbete på hemmaplan. Detta gör mig hoppfull, samtidigt som jag känner med er frustration och hoppas på en snar lösning för er båda.

Dessutom vore det trevligt att kunna skicka ett SMS lite då och då. T ex idag: Grattis på namnsdagen!

Enligt bondepraktikan bestäms julvädret idag i omvänd proportionalitet. Växlande molninghet och pendling runt nollstrecket ger ingen större ledning :-)

Anders Göranzon said...

Tack, Elisabet. Och här varken slaskar eller braskar det. :-)