Sunday 30 June 2013

Betraktelse på Apostladagen

För sista veckan skriver hustrun och jag betraktelsen i Kalmar Läns Tidning

Delaktighet 
Bibeln och kyrkoåret arbetar med begreppet delaktighet! Att vara behövd och få vara med. Tanken är att varje människa har något att bidra med. Nu på söndag möts vi av detta budskap i orden: ”Sänd mig!” Man skulle kunna säga: ”Använd mig!” Gud sänder/använder oss människor på olika sätt utifrån våra personliga förutsättningar. 
Petrus tar upp begreppet på ett lite annorlunda sätt, när han beskriver människor som ”levande stenar i ett andligt husbygge”. Det känns kanske inte så naturligt att liknas vid en sten. Men bilden säger att det viktigaste inte är vad vi gör utan vilka vi är. När en människa döps och blir en del av kyrkan, är det som när en sten muras in i ett bygge. Den behövs. Den hör till. Utan den saknas något. Men den är inte en livlös sten utan en levande byggdetalj. Bilden utmanar tanken på en kyrka som stelnat i sina former. För så var det inte tänkt. Vi är ju levande stenar! Kyrkan är inte heller i första hand en byggnad eller en organisationsstruktur. Kyrkan är människorna som genomsyrar samhället. Där är varje människa viktig och bör få vara med och påverka. En gemenskap av levande stenar – över hela vår jord. Tillsammans är vi sända och använda. 
Men Petrus har mer att säga. Han talar om hörnstenen - den viktigaste byggdetaljen: Jesus! Utan den blir kyrkan ett konstigt bygge.  En slags intresseförening för likasinade. Som levande stenar är vi något helt annat. I vårt uppdrag får vi aldrig tappa närkontakten med hörnstenen. Jesus.


No comments: