Sunday 27 June 2010

Lugn midsommar på Öland

Enligt barometern var årets midsommar den lugnaste på 38 år. Enligt en campingvärd. Vi var med och nattvandrade i Köpingsvik. Jo, visst var det lugnt. Förmodligen hade fjolårets mord lett till en viss mobilisering. I kyrkans tält var det i alla fall lugnt. Mer ös var det nere på en av campingarna, där Street Church höll till. På hemsidan kan man läsa:
Föregående år har det varit stor tillströmning till våra två baser. Många kommer för att känna det lugn och frid som Guds närvaro ger där vi finns. Vi räknar även med att Gud som bor i oss möter människor som passerar förbi.
Vi måste hålla med. Street Church närvaro imponerade. Mängder av ungdomar flockades. Att gå runt i gula reflexvästar med Svenska kyrkan på ryggen kändes bitvis lite udda, även om vi också blev positivt bemötta och fick många givande samtal. Trots allt kändes den ungdomliga närvaron 'mitt i smeten' mer kreativ. Jag vet inte så mycket om Street Church. Vem står bakom och hur bemöter man människor? Men det lilla jag såg kändes bra. På hemsidan framträder en organisation på evangelikal grund. Kanske inte riktigt min pryl men en viktig del av den kristna mångfalden. Deras närvaro utmanar.
Vi var där 4 timmar och var därmed en del av Svenska kyrkans närvaro. I organisationen fanns också deltagare från andra samfund och det är bra. Men var finns visionen? Såhär kan man läsa på Svenska kyrkans hemsida:
Anställda och ett stort antal frivilliga kommer att vara i Köpingsvik under midsommarhelgen från torsdag kl.10 till söndag kl.14. Ett stort tält kommer att finnas nedanför Köpings kyrka. Där kan man köpa en fika, men där finns också plats för samtal.
Skulle vi våga smyga in några ord om Guds närvaro? Street Church skriver såhär:
Vill du uppleva din bästa midsommar hittills?
Följ med till Öland och berätta om Jesus för människor som behöver få uppleva Gud i sina liv. Kom som du är och var med om en härlig helg tillsammans i Street Church men framför allt tillsammans med ungdomarna som möts i tusentals i Köpingsvik för att festa och allt som det innebär.

Man kan alltså kombinera festandet med att berätta om Jesus. Mycket bra!

No comments: