Sunday 9 June 2024

Demokrati – en färskvara

Idag är det val. När vi kom till vår vallokal i morse frågade en av valarbetarna:

- Ett eller två kuvert?

Först förstod jag inte riktigt frågan men sedan insåg jag att det har att göra med de två valen som vi kunde delta i. Dels valet till EU-parlamentet, dels den lokala folkomröstningen. För mig var det självklart att rösta i båda valen men tydligen var det inte så för alla. Exempelvis valde de som var just före i kön att bara ta ett kuvert. Anledningen var att de inte kände till folkomröstningen.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det är en aningen märklig folkomröstning. Den har önskats av ett litet parti, Utvecklingspartiet demokraterna, och förstår jag saken rätt var det ett krav detta parti hade för att släppa fram Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, så att de kunde utgöra kommunstyrelse. Det är märkligt för att vissa partier står för ”ja” i folkomröstningen medan andra uppmanar till att rösta ”blankt”. Jag har inte uppfattat att det finns något parti dom drivit ”nej” i kampanjen. Detta sakförhållande parat med det faktum att folkomröstningen är rådgivande gör det begripligt att några väljer att hoppa över detta val. 

Men de som stod före mig de hade aldrig hört talas om att det skulle ske en folkomröstning. Och då kan jag förstå att de valde alternativet ”ett kuvert”. Hur kan man på så kort varsel sätta sig in i ett komplext val? Positivt i alla fall att de var där och röstade i EU-valet. 

Själv har jag vetat om detta i åtminstone en månad och även diskuterat frågan med arbetskamrater, släkt och vänner. Jag upptäckte att det skulle bli en folkomröstning, när jag såg det på en valaffisch. 

Att några röstande helt missat att det valet idag också innefattade en folkomröstning sade dock något viktigt. Demokrati är en färskvara. Den måsta försvaras och upprätthållas varje dag. Och det gör vi tillsammans. 

Visst vilar ett stort ansvar på våra folkvalda och på olika myndigheter. Men inte bara på dem. Vi har alla ett ansvar att söka kunskap, ställa frågor, försöka påverka och inte minst delta i de val som förekommer. 

Ett viktigt sätt att upprätthålla demokratin står folkbildningsrörelsen för. Folkhögskolor och studieförbund. Och egentligen hela civilsamhället. Därför är det svårt att förstå att nedskärningar sker på detta område. Att skära ner på stöd till civilsamhällets olika organisationer är att riskera demokratin. Det kan bara sluta illa.

No comments: