Saturday 2 March 2024

Mera Messaure

För en tid sedan bloggade jag om en bok jag läst, där orten Messaure förekommer. Då hörde en god vän av sig och berättade att Messaure också förekommer i Liza Marklunds senaste deckare

Stormberget

Alltså måste jag ju genast skaffa den och läsa. Givetvis begås ett antal brott och ett av dessa är den så kallade Kaltiskuppen. Den har Liza Marklund byggt på en verklig händelse, nämligen Vietaskuppen. Det går att läsa om den på Wikipedia:

Kuppen skedde vid Vattenfalls kraftverksbygge vid Stora Sjöfallet, i byn Vietas, en liten "vattenrallarby" vid Luleälven. En stor del av arbetarna skulle gå på ledighet under påskhelgen när man under förmiddagen den 22 april 1971 upptäckte att den barack där kassaskåpet med alla löneutbetalningspengar förvarades tidigare under natten utsatts för ett inbrott där det försvunnit 541 000 kronor i kontanter, ett belopp som motsvarar omkring 4,2 miljoner i 2021 års penningvärde.

Liza Marklund har i stort sett copy-pastat genomförandet av kuppen och placerat den i Messaure.

I mina tidigare bloggposter har jag lyft fram att utbyggnaden av exempelvis Stora Luleå älv (där både Messaure och Vietas ingår) framför allt påverkar samerna liv och naturen i stort. Att det finns ett pris som någon måste betala för den elektricitet vi utvinner. Detta finns med i Stormberget men då handlar det mest om de människor som bor vid älven (och som inte är samer) och drabbas av vattenregleringen. Det är ju också ett viktigt perspektiv.

Stormberget är rätt och slätt en deckare. Om jag jämför den med Älven i mig och inte minst med Herrarna satte oss hit, blir det tydligt att det endast är ett tidsfördriv och egentligen inte en bok som berör på djupet.

Men tidsfördriv är ju inte helt fel det heller.

No comments: