Wednesday 5 August 2020

Ruts bok – om att vara på väg

Den som följer Svenska Bibelsällskapets bibelläsningsplan har upptäckt att vi just nu läser Ruts bok. Vi gör det 5-19 augusti. Du hittar bibelläsningsplanen här. Men Du kan också ladda ner appen: Bible 2020 och själv vara med och läsa. Läs mer på vår webbplats här. Du kan också gå med i Facebook-gruppen

Bibel 2020

Själv laddar jag varje dag upp min inläsning där och brukar alltid få kommentarer på innehållet. Någon gång utvecklas det till ett kort bibelsamtal med några inlägg. 

Det som är så spännande med Ruts bok är dess aktualitet. De verser som utgör dagens läsning sätter in boken i ett sammanhang av hungersnöd och migration.

På den tid då Israel styrdes av domare blev det en gång hungersnöd i landet. En man från Betlehem i Juda utvandrade då med sin hustru och sina två söner till Moab för att bo där en tid. Han hette Elimelek, hans hustru hette Noomi och hans båda söner Machlon och Kiljon; de var efratiter från Betlehem i Juda. De kom nu till Moab och stannade där (Rut 1:1-2).

Ruts bok ger utmaningar både för den som är migrant och för dem som är bofasta. I relationen dem emellan uppstår spännande saker. På gott och ont! Boken handlar både om vänskap, arbetsmarknad, sexualitet och framtidstro.

Den som vill fördjupa sig mer i ämnet Bibeln och migration kan beställa skriften

På väg

från Bibelbutiken. Den kostar 25 kronor. Köp 5 för 100. Arbetar Du i en kristen församling är den ett måste på bokbordet och att dela ut. Både till migranter och bofasta. Den finns på flera språk. Svenska, arabiska, persiska, engelska och franska.

 

 


No comments: