Friday 28 December 2018

Spoiler-varning


Om Du vill se den romantiska komedin
Lyckligare kan ingen vara
ska Du sluta läsa nu. Hustrun och jag såg filmen ikväll och jag tänkte skriva lite om den. Vill inte förstöra Din bioupplevelse.

Titeln först. Det verkar vara en travesti på början av Sv Ps 248: ”Tryggare kan ingen vara” med inslag från ”barnabönen”, Sv Ps 193: ”Lyckan kommer, lyckan går …” men vad vet jag. Det kanske finns en enklare förklaring till filmens namn.

Den handlar om ett antal par och deras mer eller mindre trassliga relationer. Hustrun gjorde mig uppmärksam på det mest tydliga mönstret – åtminstone hos tre av paren. Det finns en kändis inblandad. En svensk mästare i hockey, en berömd skådespelare, en populär artist. Gemensamt för dessa tre är att de misslyckas med sina relationer. De är självupptagna, omogna eller på andra sätt oförmögna att klara av sina relationer.

En polis, en taxichaufför, en trafikskollärare, en barnmorska, en pensionerad historielärare och en hunddagisföreståndare lyckas däremot förhållandevis väl – efter en del missöden och förvecklingar – att få ordning på sina förhållanden. Även om ett av dessa slutar med en hjärtinfarkt och en begravning.

Helt klart en ’feel-good’-film. Trohet och ’ta vara på det Du har’ premieras. Det finns också en aspekt av att prioritera barnen, som känns positiv. Passar på Värnlösa barns dag. Visst, den är aningen förutsägbar. Och den är ganska stereotyp. Men den passade för mig, såhär i mellandagarna. Dessutom hade jag ju vunnit ett presentkort i stegtävlingen, så det blev relativt billigt.

Bäst är helt klart biljakten. Får verkligen en körskollärare utnyttja sin ställning, för att med hjälp av körskoleeleven preja barnmorskan? Tveksamt, men mycket roligt. Eller när Kjell Bergqvist projicerar sin längtan efter kärlek på hunden Darwin. Så fint!

Om Du nu har läst detta utan att ha sett filmen, skulle jag vilja rekommendera ett biobesök. Inte minst är Kjell Bergqvist väldigt trovärdig. Lycka - vad nu det är - finns oftast närmare än vi tror.

No comments: