Sunday, 23 December 2018

Maria

Idag firade vi högmässa i Vallby kyrka i Enköpings pastorat. Gode vännen Torbjörn Bolander var tjänstgörande präst. Hustrun, en av döttrarna, barnbarnet och jag anlände under klockringningen. Kyrkan dominerades av de drygt tjugo [20] Mariadöttrarna i sina blå dräkter. Passande på fjärde söndagen i advent – en av kyrkoårets Mariadagar.

Vallsta kyrkas interiör.
Torbjörn predikade varmt om hur vi alla kan inspireras av Maria och bära Jesus i våra liv. En utmaning förstås, att säga något om detta, när majoriteten av gudstjänstbesökare ägnat och ägnar större delen av sina liv åt att meditera över vad det innebär att leva i Marias efterföljd. Men det klarade han bra!

På väg till Vallby kyrka passerade vi tre andra kyrkor. Hacksta, Veckholm och Lillkyrka. Det är gott om kyrkor ute på Trögden, som delvis bildar en halvö i Mälaren. Under julhelgen firas gudstjänster i alla kyrkor men inte varje dag i varje kyrka. Avstånden är dock korta, så vi har alla chanser att delta i de gudstjänster vi önskar.

Hacksta kyrka.
Lillkyrka kyrka.
Veckholms kyrka.
Vallby kyrka.
Det var fint att träffa makarna Bolander. De bodde ett antal år tidigare än oss i Bastuträsk prästgård. Där fanns en koja under trappan till övervåningen. I denna koja lekte barnen och där satt deras morfar (svärfadren) och läste sagor för sina barnbarn. Nu har en likadan koja inretts i mitt barnbarns hem, som en gång i tiden var prästbostad. Där får nu jag som morfar också sitta och läsa sagor. Fint!
Precis utanför kojan står en vas med liljor. Passande idag på Marias dag. Alldeles bredvid står ett gungfår. En föraning om kommande högtid.

Innanför den öppna dörren finns kojan.

No comments: