Saturday, 20 May 2017

Globala frågor

Den snygga hatten finns att köpa i butiken.
Ett av mina fritidsintressen är att vara ordförande i den ideella föreningen Världsbutiken GLOBALEN i Uppsala. Jag kom med i styrelsen förra året och blev ordförande senare på året. Just nu är vi sju personer i styrelsen. Vi arbetar nära våra två anställda i butiken och ett antal volontärer. Dessutom finns det många medlemmar och så alla kunder förstås. Det är ett roligt arbete. Igår hade jag dessutom nöjet att hoppa in som butiksvärd. En och annan kanske såg att jag laddade upp foton på Instagram, Facebook och även skrev på Twitter. Jag pingade ett antal vänner och bekanta och just det renderade i två besök i butiken och därmed lite mer försäljning.

Försäljningen är en viktig del av vårt arbete. Inte för vår egen skull utan för producenternas skull. Vi säljer en del livsmedel. Men vi säljer också gärna hantverk. För ungefär tio år sedan gick butiken mycket bra. Hög omsättning. Sedan hände något. Dagligvaruhandeln började ta in rättvisemärkta produkter. Du hittar numer rättvisemärkt kaffe, te och choklad i vilken butik som helst. Det är mycket glädjande.

För oss innebär det att färre kunder kommer in i butiken. Därför behöver vi berätta att vi också säljer mycket annat. De kläder och det hantverk vi har är kvalitetsprodukter. Vi ingår i en stor rörelse i Sverige – Fair Trade Återförsäljarna.  Målsättning är att skapa ett nät av butiker som inte bara säljer rättvisemärkta produkter utan också tar ett mer övergripande ansvar för att påverka hela världshandeln till att bli rättvis. Läs om Tio principer för Fair Trade.

En liknande organisation finns även i Europa. Det är en stor rörelse med en stor omsättning. Enligt Fairtrade Sverige över 3 miljarder kronor år 2015. En droppe i havet? Ja, men en hyfsat stor droppe. Hjälp till att öka denna siffra!

Men om Du vill får Du också bli medlem i vår förening (eller en liknande förening där Du bor). Det kostar 150:- och då får Du 10% rabatt på allt hantverk. Köp två Djembe-trumora och Ditt medlemsskap är in pincip betalt. Eller varför inte volontär? Det är roligt att vara med i arbetet.

När jag ser på vår värld. Klimathotet, flyktingsituationen, svältkatastrofer, krig och förtryck ser jag mitt engagemang i Globalen som ett viktigt svar. Visst är bistånd av olika slag viktigt men genom rättvis handel får människor i andra delar av världen möjlighet att själva ta sig ur fattigdom.
Trade not aid
Är en provokativ oneliner, som säger mycket. Men jag kommer ändå fortsätta stödja läkare utan gränser, Svenska kyrkans internationella arbete och andra viktiga biståndsorganisationer. Närmast mitt hjärta ligger dock just nu föreningen Världsbutiken GLOBALEN i Uppsala. Kom med Du också!

No comments: