Thursday, 26 July 2012

Kontaktsvårigheter

El har inte varit vår familjs bästa gren denna sommar. Med några av barnens tillåtelse berättar jag, i kronologisk ordning, tre exempel på situationer, där vi inte riktigt kopplat, om uttrycket tillåts:
Kylskåp nr 1
Äldste sonen åker på utlandsresa. Tänker att det nog är bäst att stänga av elen i lägenheten. För att liksom spara på pengar. Då står inga apparater på och kostar. Bra för plånboken. Och för miljön. Men kanske inte fullt lika bra för maten i kylskåpet. Eller frysen, för den delen. Vid hemkomsten från Arlanda kl 4 på natten möts hemvändaren av en obeskrivlig doft. Istället för efterlängtad vila får sonen städa ur ett kylskåp, där den mikrobiella påväxten inte är försumbar.
Kylskåp nr 2
Näst äldsta dottern flyttar från studentrummet och in i lägenhet med förstahandskontrakt. Delar med kompis. Vet att man måste skaffa eget elabonnemang och tar kontakt med grönt elbolag. Jo, det ska skicka kontrakt och allt verkar frid och fröjd. Elen fungerar vid inflyttningen. Dottern åker efter en vecka intet ont anande till föräldrahemmet. Kompisen ringer och meddelar efter någon dag att elen är avstängd? Vafalls? Dessutom måste kompisen åka bort och hade mat i kylskåpet. Men eftersom det sitter en kontakt i trapphuset, som visar sig ha el, kopplar kompisen in kylskåpet i denna kontakt, lämnar dörren öppen och olåst och åker. Klokt att hitta ström till kylen. Kanske inte fullt lika lysande att lämna dörren öppen. Det visade sig sedan att ett samtal till elleverantören räckte för att göra den flyttanmälan som borde gjorts tidigare och få elen inkopplad igen. En annan kompis med nyckel kunde sedan åtgärda kylskåpssladden och den olåsta dörren. Slutet gott allting gott!
Ugn nr 1 och nr 2
Själv bidrar jag med följande fadäs. Nytt kök installeras på sommarstugan. IKEA förser med ugn. Den kopplas in i därtill avsedd kontakt och fungerar. Men en slags timer börjar ringa efter ett tag. Den går dock att stänga av. När ugnen sedan ska användas visar det sig att den inte fungerar. Annat på sommarstället har också slutat fungera. När svärfadren och svärmodren ska trimma gräset, visar det sig att trimmern går ibland och lägger av ibland. Bara vissa kanaler på TV:n har bild. Märkligt. Grannar konsulteras och proppar byts ut. Den nya förlängningssladden till trimmern kollas på inrådan av den kloka hustrun. Den har, trots sin ringa ålder, ett brott. Kvitto finns och en ny skaffas. Vad TV:n anbelangar är vissa TV-kanaler svåra att ta in hos alla i området. Har alltså inget med elen att göra. Däremot bråkar ugnen fortfarande och det finns inget annat att göra än att åka till IKEA och reklamera densamma. En ny ugn levereras några dagar senare medelst lastbil. Vi åker ut med den, kopplar in den, ser att lyset fungerar och allt är frid och fröjd. För säkerhets skull kopplar jag bort timern. Så att den inte ska börja plinga igen. När ugnen ska användas är det lika illa igen. Kan det vara något med elen ändå? Elektriker tillkallas. Felsöker i proppskåp, kontakt och även i ugnen. El i alla uttag. Märkligt! Ska vi reklamera ugn nr 2? Då kommer den rådiga hustrun och pekar på knappen till timern och undrar vad som händer om man skruvar på den? Jo, ugnen börjar fungera. Symbolen för avstängd timer betyder egentligen avstängd ugn. Tablå! Men det tyckte elektrikern var så intressant att han lovade låta bli att debitera. Den kunskapen kunde han ha nytta av, tyckte han och åkte glad i hågen iväg.

Sensmoral
Man lär så länge man lever. Barnbarnen inser den hårda vägen att kyl- och frys också behöver el. Att man ska göra en flyttanmälan till elbolaget, när man flyttar in i en lägenhet. Svärföräldrarna lär sig att även en ny förlängningssladd kan vara trasig. Själv lär jag mig att jag borde läst bruksanvisningen för ugnen, där det står om timern och hur den ska vara inställd för att ugnen ska fungera. Den rådiga hustrun/modern/dottern lär sig att det är tur att hon finns! Vilket några av oss andra också får som en insikt på köpet.
Ps
Vi är i full fart med att sälja huset och en av mycket få anmärkningar i besiktningsprotokollet gällde naturligtvis en väggkontakt. Placerad på vinden. Elektrikern kom på eftermiddagen men ville inte utsätta sig för, som han sa, 100 graders värme. Beslutades alltså att han skulle återkomma morgonen därpå kl 7 i någorlunda drägligare vindstemperatur. Vilket han gjorde. Bildbevis på lagningen får avsluta denna blogpost.

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Hoppas verkligen att ni har lärt er något av detta! Borde det inte vara självklart att man ska göra en flyttanmälan till elbolaget och lika självklart att en timer inte bara existerar utan faktiskt ska användas till något också! Kul inlägg i alla fall som visar att det kan vara nyttigt att tänka en gång extra ibland!