Tuesday 6 July 2010

Biskop Koskinen i bråk med Sverigedemokraterna (SD)

Vad är det med biskoparna nuförtiden? Varför hamnar de i något som stundtals liknar handgemäng? Biskopen i Visby reagerade på att SD hade torgmöte utanför kyrkans tält, enligt DN. Det är i och för sig bra att han reagerar. Men om vi nu har en demokrati måste väl ändå ett politiskt parti, som fått polistillstånd att ha ett torgmöte, få ha det. Även om Svenska kyrkan störs. Jag håller verkligen inte med SD om särskilt mycket men det ska ha samma demokratiska rättigheter som andra. Så länge de inte bryter lagen. Sedan ska vi debattera och diskutera och med argument visa på ett alternativ.

Kyrkans Tidning ger en bild där Koskinen och Svenska kyrkan framstår som offer i konflikten.

– Sverigedemokraterna som står för ett helt annat budskap än Svenska kyrkan ställer sig två meter framför vårt tält så att vi inte har möjlighet att visa vårt budskap, sade biskopen till TT efter händelsen.

DN ger delvis en annan bild, även om offermotivet även finns med i en kommentar av biskopen:

- Det är att undergräva våra demokratiska rättigheter. Det känns mycket märkligt att de får mera rätt än Svenska kyrkan, sade Lennart Koskinen.

DN låter även en polis hävda att biskopen inte alls blev bortmotad med våld.

Dan Paulsen vid Gotlandspolisen vill inte kännas vid att biskopen ska ha blivit bortmotad med våld.
– Jag har pratat med personalen på plats och har inte fått någon uppgift om att det skulle förekommit våld i sammanhanget, säger han till DN.se.

Helagotland.se å sin sida styrker dock bilden av att biskopen faktiskt blev bortmotad med våld. Där problematiseras också situationen, genom att det påpekas att SD ställde upp sitt podium på ett sådant sätt att man kunde få intrycket att det var Svenska kyrkan som stod för mötet.

youtube finns så klart allt på bild, så man kan se efter själv. Så våldsamt var det ju inte.

Personligen anser jag att biskopen och kyrkans personal kunde visat mer fantasi och exempelvis använt sitt tält till att föra fram ett starkt och tydligt motbudskap. Hur hade Greenpeace gjort? Men förmodligen gick allt för fort.

1 comment:

elisabet said...

Jag tror att Greenpeace hade deltagit i mötet mycket aktivt och sett det som en möjlighet med en sådan nära kontakt för att kunna ställa komprommeterande frågor. Efteråt hade folk invaderat Greenpeace´ tält i st.