Sunday 17 May 2009

Konfirmationshelg

20 underbara ungdomar har konfirmerats i Birgittakyrkan denna helg. Men det var inte sant. Jo, det var det visst. Det är verkligen så att 20 ungdomar har konfirmerats. Men inte bara 20. Innan S:ta Birgitta församling hade sin konfirmation, hade Två Systrars församling lånat kyrkan, för att konfirmera sina ungdomar. Och efter S:ta Birgitta församling kom S:t Johannes församling.
Skulle man gå lite djupare och titta på de enskilda ungdomarna, skulle man se att en del av de ungdomar, som S:ta Birgitta församling konfirmerade, egentligen tillhör andra församlingar. Exempelvis Två systrars! Och säkert är förhållandet omvänt. Många är det som väljer konfirmationsförsamling på andra grunder än var man bor och därmed tillhör.
Så vi skulle kunna säga att Svenska kyrkan har haft 3 konfirmationer i S:ta Birgitta kyrka denna helg. Vid en av dem fick S:ta Birgitta församlings församlingspedagog, ungdomsdiakon, präster, organist, vaktmästare, kyrkvärdar, unga ledare och församlingsbor vara med på ett särskilt sätt. Vid de andra två var det andra anställda och ideella krafter, som var aktiva.
Det var en rörig lördag. Allt fungerade jättebra! Men det var inte sant. Jo, det var det visst. Men allt blev inte som vi hade tänkt oss. En s k 'tag', som låser uppp var ur funktion, ett batteri i en mikrofon tog slut, någon instruktion var inte tydlig nog. Ja, det var några exempel, som jag känner till. Men det finns nog fler!
I alla fall blev det en härlig helg med mycket människor i Guds hus. T o m Siswe, från Port Shepstone i Sydafrika. Otroligt! Jag bara måste sjunga: O duletseng, o sa rapele, hey wena. Ingen förstod något! Inte ens Siswe, som talar isiZulu och inte seTswana. (Jag undrar vad Hakelius skulle ha sagt, som inte tyckte om kulturblandning i samband med Lucia, för ett halvår sedan.) Vem bryr sig! Jo, jag, förstås. Men jag får nog aldrig veta.
Sång, mässa, ljuständing, böner, kyrkkaffe, fotografering mm. Att se två konfirmander sitta vid kyrkkaffet och äta bullar tillsammans med en av ledarna. I sina kåpor! De är så goa, att vi var nära låsa i hela bunten i sakristian, bara för att få behålla dem. Och en av de unga ledarna var med och delade ut nattvarden för första gången och vi fick be för honom. En av konfirmanderna hade både sin doppräst och konfirmationspräst med. Fotografering! Kul!
Konfirmationshelg! Den ska vi ha nytta av länge!

2 comments:

Erik Bengtsson said...

Det var jag som åt bullar juh :D Wohoo jag är omnämnd i Anders blogg (förvisso inte vid namn men endå...)

Uffe said...

ja en galen helg var det... på många sätt... Tack alla inblandade som läser detta!