Global solidarity, shared responsibility
Det är viktigt att betona att människor fortfarande smittas med HIV och att väldigt många människor fortfarande dör i AIDS-relaterade sjukdomar. (Den som är intresserad av siffror kan läsa mer på UNAIDS.)
Just nu fokuserar vår del av världen såklart på Covid -19 och hur denna pandemi drabbar människor över stora delar av världen. Jag blev intresserad av hur pandemin påverkar människor som lever med HIV. Förstår jag det rätt är det inte farligare för en människa som lever med HIV än för andra, förutsatt att personen har tillgång till bromsmedicin – ARV. Men enligt UNAIDS saknar 15 miljoner människor som lever med HIV tillgång till ARV. Dessa har ett kraftigt nedsatt immunförsvar och är förstås extra sårbara.
Det som möter mig när jag läser om kopplingen mellan HIV och
Covid -19 är dock en annan sak:
These are difficult times for all of us. UNAIDS is urging people to act with kindness, not stigma and discrimination—people affected by COVID-19 are part of the solution and must be supported.
Om detta har jag bloggat förut. Länken är här. Hur viktigt det är att den som blir sjuk behöver stöd och hur lätt det är att stigmatisera och diskriminera. Det finns många lärdomar att göra om vi lyssnar till människor som lever med HIV och/eller som arbetar med dessa frågor.
Det är såklart glädjande att antalet smittade i HIV har gått ner sedan 1998, när pandemin var som värst. Men det är verkligen inte över. Därför behövs Världsaidsdagen. För att betona att arbetet måste gå vidare.
Frågor kring HIV berör också på ett tydligt sätt sexualitet.
Jag har fått lära mig att framför allt kvinnor drabbas hårt. Om kvinnan exempelvis
inte tillåts säga vare sig nej eller ja till sex, har hon liten chans att
skydda sig mot smitta. Därför ingår denna dag som en viktig dag i
16 Days of Activism against Gender-Based Violence
När vi bodde i Sydafrika och åren därefter arrangerade vi
alltid gudstjänster och andra aktiviteter denna dag. Exempelvis i Kalmar 2008.
Något jag bloggade om då. Länken kommer här.
Det är förstås symptomatiskt att dessa manifestationer blir
färre. Det saknar jag.
No comments:
Post a Comment