Monday 6 February 2023

Över hundra språk i Bibelbutiken

Utöver svenska, de nationella minoritetsspråken inklusive urfolksspråk, svenskt teckenspråk och andra, inhemska språk som talas i Sverige men inte har status som nationella minoritetsspråk, finns ju otaliga språk i vårt land. Det rör sig om människor som flyttat till Sverige från andra länder – av olika skäl. Det kan också vara svenskar som av någon anledning har ett annat språk som modersmål. Eller någon som tillfälligt är på besök. Ja, anledningarna kan skifta.

Svenska Bibelsällskapet har ett ansvar även för att Bibeln ska bli spridd och tillgänglig på dessa språk. Vi har inte översättningsansvar, för det sköter andra bibelsällskap och andra översättningsorganisationer. Men vi tillhandahåller biblar på många av dessa andra språk. Långt ifrån alla. Det finns drygt 7 000 kända språk i världen. Vi har biblar eller bibeldelar på över 100 språk. En droppe i havet men i alla fall något. Idag går ju många bibeltexter att nå på nätet men det är ändå något visst att hålla i en bibel i bokform.

Den som ofta läser det jag skriver eller lyssnar till mig vet att jag brinner för bibelöversättning. Det är en del av det som kallas för inkarnationen. Att Gud blir människa. Jag menar att inkarnationen är en slags översättning. Av Gud till oss. Till sin skapelse. När Bibeln översätts till ytterligare ett språk läggs ännu en nyans till i bilden av Gud och Guds tilltal till oss. Därför blir jag stolt och glad när jag ser alla biblar i vår butik. Titta gärna på vårt populära bibelpaket. Länken är här. De tio vanligaste språken.



No comments: