Sunday 12 February 2023

Inte vilken ryggsäck som helst

Under helgen har jag varit i Hudiksvall. Väl mottagen av Olle Alkholm, som är pastor i en av de två församlingar i staden som tillhör Equmeniakyrkan. Spännande att det finns två. Men förklaringen är att den ena är baptistförsamlingen och den andra missionskyrkan.

Det har varit ekumenisk bibelhelg och igår, lördag talade jag om Bibeln i Världen och Bibeln i Sverige. Idag har jag predikat i Jakobs kyrka, som tillhör Svenska kyrkan. Församlingen heter Hudiksvallsbygdens församling. En fjärde församling i Hudiksvall som finns med i Hudiksvallskristna råd. Det är Höglidenkyrkan, Pingst Hudiksvall.

Detta är de församlingar som ligger inne i stan. Sedan finns det ytterligare fyra församlingar runt om Hudiksvall, som är med i rådet. Det är Enångers-Njutångers församling (Svenska kyrkan), Forsa-Högs församling (Svenska kyrkan), Jesu Hjärtas katolska kapell i Enånger (som hör till katolska församlingeni Gävle) och Rogsta baptistförsamling (Equmeniakyrkan).

Det har varit en välorganiserad och inbjudande helg. Hudiksvall är en vacker stad och solen sken i lördags över Bottenviken, där många passade på att åka skridskor, pimpla eller bara promenera. Vi såg till och med några isjakter.

Hudiksvalls historia är dagsaktuell. Enligt wikipedia har staden härjats av flera bränder. Den mest allvarliga 1721 som anlades av ryssarna. Det hänger också en kopia av en rysk kanonkula bredvid predikstolen i kyrkan. Som en påminnelse. Annars är staden känd som Glada Hudik. Igen enligt wikipedia ett begrepp myntat under 1800-talet. Ett uttryck för träpatronernas livliga fester. Steget från kanonkula till patroner är ju inte så långt.

Jag stod inte i predikstolen när jag predikade men
ville ändå fotografera kanonkulan. Tankeväckande!

Men hur var det nu med ryggsäcken? Jo, kyrkoherden i Svenska kyrkan hade hittat den bland sina många ryggsäckar och tyckte att jag borde få den eftersom den har Svenska Bibelsällskapet skrivet på ryggen. Tack för det, Björn (på fotot tillsammans med Astrid, en av de andra prästerna). Det är visserligen vår gamla logotype men det överlever jag.

Som någon kanske uppfattat använder jag gärna begreppet kolportör när jag är ute och reser.  SAOL ger ett par betydelser men jag känner (nästan) igen mig i denna ...

... kringresande person med uppgift att sprida eller försälja religiös litteratur samt verka som religiös talare; skriftspridare; ofta äv. (utan tanke på försäljningsverksamheten): religiös folktalare (utan högre bildning), kringresande predikant.

Etymologiskt betyder ordet egentlig den som bär vid halsen. Collum är latin för hals och portare betyder bära. Så det är helt i sin ordning med en ryggsäck.

Nu ar jag lyckligt hemkommen och ser tillbaka på en trivsam helg med stort engagemang både under gårdagens föredrag och i samband med dagens ekumeniska högmässa. Så många som ville samtala om Bibeln i allmänhet och Bibelsällskapets arbete i synnerhet. Under kyrkkaffet kom en bibeläventyrare som jag känner och undrade om vi inte kunde visa några saker ur Bibeläventyret för alla de människor som fanns där. Det gjorde vi och det var riktigt roligt. Hudiksvall är en ort där det finns aktiva instruktörer. Glädjande!

No comments: