Saturday 28 May 2022

Internationella mensdagen

Idag – den 28 maj – uppmärksammas menstruation runt hela världen.

Att mens uppmärksammas den 28 maj beror på att maj månad är nummer fem av årets månader. Och i snitt har kvinnor mens fem dagar varje månad. Siffran 28 är vald för att en genomsnittlig menscykel varar 28 dagar.

Hälften av alla människor drabbas av mens. För många flickor och kvinnor begränsas livet kraftigt. Inte bara av mensen i sig utan av den stigmatisering som förekommer.

FN-förbundet tar på sin webbplats upp tre viktiga saker:

  • Brist på mensskydd ökar risk för att ohygieniska skydd används.
  • Brist på toaletter och rent vatten bidrar exempelvis till att flickor i många länder tvingas att stanna hemma och missar viktig skolgång när de har mens.
  • Därmed blir mens ett hinder för utbildning och inkomst

Det råder stor okunskap kring mens. Eftersom vi inte pratar om mens tillräckligt mycket. Därför vill jag nu bidra med en aspekt, som jag läste i en bok som heter ”Den okände Jesus”. Där skriver författarna, Cecilia Wassén och Tobias Hägerland, att kvinnor på Jesus tid kanske inte hade mens i samma omfattning som idag. Märkligt! Kan det stämma? Jo, säger de. Kvinnor då hade i snitt 5–9 barn och det innebar att de under sin aktiva ålder antingen var gravida eller ammade större delen av tiden. Och därmed hade de inte så ofta mens.

Men visst förekom mens under biblisk tid. Det står ju i 3 Mos 15 om rituell orenhet och där finns regler för kvinnor som menstruerar. (Liksom för män som har sädesavgång). Wassén och Hägerland understryker att rituell orenhet inte handlade om synd och skuld. Alla människor var med jämna mellanrum rituellt orena. Även prästerna, eftersom de var gifta. För efter samlag var personerna rituellt orena.

Det är problematiskt detta med rituell orenhet. Även om det inte handlade om synd och kanske heller inte om skam, tror jag att just skammen lätt smyger sig in i renhetssammanhanget.

Idag förekommer det absolut skambeläggande i samband med mens. Det är viktigt att motarbeta det. Mens är något alldeles naturligt och det vore bra om vi kunde prata om det på det sättet. Och på olika sätt bidra till att inte minst unga flickor inte förhindras att utbilda sig, lyckas i arbetslivet eller i övrigt kunna leva fria liv, på grund av brist på mensskydd eller rinnande vatten.

Därför uppmärksammar jag idag internationella mensdagen.

No comments: