Saturday 20 August 2022

Elpriserna

Det är såklart inte bra med höga elpriser. Jag inser att industrin behöver el och jag inser att el behövs för den gröna omställningen. Men det finns några aspekter som behöver lyftas fram

Billigare i norr

Är det inte någon form av rättvisa att de som borr i norr får billigare el? Det är ju där den mesta elen produceras? Åtminstone om vi räknar i förhållande till personer som bor i de olika landsdelarna. (Jag kan ha fel, så rätta mig gärna). Sverker Sörlin var inne på detta i sitt lysande sommarprat, som jag hade stor behållning av. 

Jag delar en karta från Statistiska Centralbyrån som är flera år gammal. Av den framgår att det inte är något nytt att vi i södra Sverige betalar mer. 

Låt oss spara

När Tysklands förbundskansler besökte Sverige för en kort tid sedan uppmanade han oss att spara på elen. Det är en del av min uppfostran. Det är väl i stort sett alltid bra att vara sparsam? Många bäckar små …

Sofia Nerbrand i morgontidningen Norra Skåne om detta. Och hon för ju in en annan aspekt:

Det pågår ett krig i Europa

Vår elkonsumtion hänger ihop med kriget i Ukraina. Att ett pågående krig påverkar vår ekonomi är inte märkligt. Jag säger inte att det är bra eller önskvärt. Men vi måste vara medvetna om att detta också är en viktig parameter.

Kärnkraft är inte en långsiktig lösning

Visst är det så att kärnkraft löser detta med koldioxidutsläpp. Det förstår även jag. Men än så länge har ingen lyckats övertyga mig om att det är en trygg och långsiktig lösning. Jag minns Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima. Och jag blir inte trygg av det som händer runt Zaporizjzja i Ukraina.

Men samtidigt hoppas jag att staten på olika sätt kan skapa förutsättningar för industri och infrastruktur, såväl som för hushållen att klara denna tuffa period. Om vi håller samman – som ju är hela idén med ett samhälle – kommer det att gå.

No comments: