Sunday 27 February 2022

Vladimir - varför?

Det slaviska namnet Vladimir lär betyda ”världens herre” eller ”prisad för sin makt”, läser jag på wikipedia. Men jag läser också att folketymologin gör gällande att namnet är sammansatt av ”vladet” som betyder ”har” och ”mir” som betyder ”fred”.

Oavsett om namnet betyder ”världens herre” eller ”har fred” så tror jag att Putin bryr sig om sitt förnamn. Han delar det med den ryske fursten Vladimir, som år 988 döptes i Kyjiv/Kiev. Därmed grundlades den ryska ortodoxa kyrkan. I det välde som Vladimir I ledde var Kyjiv/Kiev, Novogorod och Vladimir viktiga centra. Moskva var ännu inte grundlagt. Jag tror Putin känner ett släktskap med denne historiske Vladimir.

Vad jag förstår när jag läser olika sidor på internet är att Ukraina och Ryssland är djupt förbundna sett ur ett ortodoxt perspektiv. Det var därför oerhört smärtsamt när den ukrainska ortodoxa kyrkan blev oberoende 2018. Då anslöt sig de ukrainska ortodoxa till den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomaios I. Det ledde till en schism mellan den ryska ortodoxa kyrkan och den del av den ortodoxa kristenheten som leds av Bartholomaios I. Det går att läsa mer om detta i Signum.

Mycket talar för att detta spelar stor roll för Putin. Han är själv kristen och döptes i smyg med moderns goda vilja. Pappan var enligt uppgift ateist. Jag får intrycket att detta betyder oerhört mycket för Putin.

Om det är en önskan att återförena den ukrainska och den ryska ortodoxa kyrkan som driver Putin är det ytterst sorgligt. En oberoende internetsida som heter UnHerd hävdar det. Den verkar i mina ögon trolig. Så sorgligt. Att Putin är maktgalen är helt klart men om han dessutom är en religiös fantast är det verkligen bedrövligt.

Min bön är att kristna ledare inom den ekumeniska rörelsen - framför allt Kyrkornas världsråd - fortsätter att samtala och söka vägar till förståelse och fred. Kyrkornas världsråd uppmanar visserligen till vapenvila men jag tror att samtalen mellan de olika delarna av den ortodoxa kyrkofamiljen är avgörande. Det är min bön när jag idag går till högmässa.

No comments: