Thursday 21 November 2013

Se upp, ANC och Sydafrika

"Stem" på afrikaans betyder "rösta".
Jfr ordet "stämma" på svenska.
Det drar ihop sig till val – inte bara i Sverige – utan också i Sydafrika 2014. Det är fem år mellan de allmänna valen och nu har det gått 20 år sedan Sydafrika blev en demokrati och ANC vann det första, demokratiska valet i slutet av april 1994.

Det är inte bara valperiodernas längd som skiljer de två länderna åt. Bortsett från att Sydafrika har ett parlament med två kammare, president i stället för kung osv, så måste man i Sydafrika också registrera sig om man ska rösta. Jag är inte säker på att jag förstått djupet i detta system men låt mig försöka reflektera kring det.

Skälet är väl rimligen att det sydafrikanska folkbokföringssystemet inte är så heltäckande som det svenska är. (Om nu det svenska är det men tanke på papperslösa m fl). När jag var församlingspräst i Sydafrika för 10 år sedan fick jag vid några tillfällen besök av församlingsbor som ville ha ett utdrag ur dopboken, för att de behövde styrka sin identitet. Det var vuxna personer, som inte hade ID-handling och förmodligen inte fanns med i något register. Det kändes stort på något sätt att kyrkans dopbok var den enda existerande urkund, som i det läget – tillsammans med prästens namnteckning – kunde styrka en människa identitet. Något att göra dopteologi av, kanske?

Nåväl, för mig var det ett exempel på det jag redan visste: att alla inte finns med i befolkningsregistret. Då blir det vettigt att de som ska rösta måste registrera sig, så att verkligen alla får chansen att rösta.

Men, det betyder också att det blir krångligare att rösta. Dessutom har jag förstått att de olika partierna hjälper till med röstregistreringen och möjligen känner sig de som fått hjälp förpliktade att rösta på det parti som hjälpt dem. Jag tror jag gillar det svenska systemet bättre.

Självklart finns en fristående valmyndighet: The Electoral Commission of South Africa. Men partierna har genom registreringsprocessen möjlighet att påverka väljarna. Tror jag!

Jacob Zuma kanske får se upp!
En annan skillnad mellan Sverige och Sydafrika är att presidenten bestämmer vilken dag valet ska äga rum. Det blir då en allmän helgdag, förstås. Många tror att Jacob Zuma kommer att utnyttja firandet av 20-årsjubileet nästa år, för att öka ANC’s möjlighet att vinna igen. Alltså kommer valet att äga rum efter den 28 april, som redan är allmän helgdag – Freedom Day! Önskemålet är så klart att Mandela också är vid liv. Det finns mycket som talar för att många röstar på ANC av lojalitet mot Mandela. När han inte längre finns i livet, kanske många vågar byta parti.

Det finns dock många som utmanar ANC. Viktigaste motståndaren är så klart Democratic Alliance (DA). De har många svarta medlemmar men upplevs ändå av många som ett parti för vita.

För några år sedan startade ett utbrytarparti: The Congress of the People (Cope). De fick initialt stora framgångar men har sedan dess slitits sönder av ledarskapsstrider. Inte många räknar med dem nästa val.

Detta år har dock två nya partier startats: Agang, som leds av Mamphela Ramphele. Hon är trovärdig och erfaren men saknar folklighet. Jag har bloggat om Agang förut. Länken kommer här. Jag uppfattar inte att många tror att Agang på allvar kan hota ANC.

Däremot utgöra det sista tillskottet till den rika partifloran, Economic Freedom Fighters (EFF) ett reellt hot. Även om detta har jag bloggat - här. De har en karismatisk, populistisk ledare: Julius Malema. Han var ordförande för ANC’s ungdomsförbund och en av dem som stödde Jacob Zuma. Men sedan blev det en schism dem emellan och han uteslöts. Han vill nationalisera gruvorna och ge bort vita farmer till de svarta, utan att vita får ersättning. Han uttalar sig gärna i rasistiska ordalag. Han står just nu, precis som Zuma gjorde innan han blev president, inför rätta i en korruptionshärva. Malemas anhängare vakar utanför domstolen. Jag tror inte man ska underskatta hans möjligheter, även om jag inte alls tror att EFF kan få majoritet.

Hur kunde det bli så här? Hur kan en populist som Malema få så stort stöd? ANC upplever jag som alldeles för maktfullkomliga. Men det stora problemet tror jag är utbildningspolitiken. ANC satsar inte för lite resurser på utbildning men resurserna satsas fel. Mamphela Ramphele kritiserar detta i sin kampanj men är det någon som lyssnar. När generation efter generation blir dåligt utbildade, så ökar chanserna för sådana som Malema att få stöd. ANC biter sig därmed i foten. Jag hoppas verkligen att ett nytt mirakel kunde ske här. Ett utbildningsmirakel! (Och kanske vore det inte så dumt i Sverige och Europa heller!)

Följande replikskifte, som jag klippt från en väns facebooksida, ger en liten ögonblicksbild av hur samtalen förs i Sydafrika.
I saw red berets in Pietermaritzburg this morning! Ijaa neh! EFF seem to be penetrating and occupying a lot of space in the Republic.
ANC, watch out!!!!
I also think EFF has learnt from the mistakes of Cope. They are more or better organized.
The coming elections will surely shift the balance of power!!! Watch this space!!!
I agree PP,Malema knows ANC better and he will use Cope's mistakes to strengthen EFF and his only wish is to hurt ANC and he will. I'm not saying he will win but I forsee him taking DA's space and getting seats in parliament. Danger ke ya gore he attracts more youth.


2 comments:

Gudrun said...

Lästips: "A Life" (Mamphela Ramphele). Från 1995,den som är intresserad av skeendet i Sydafrika får veta mycket där. Ja, hon vore nog någon att hoppas på.
Gudrun Z

Anders Göranzon said...

Tack för det, Gudrun. Läser just hennes senaste bok: To my sons and daughters. Den är också tänkvärd!