Friday, 26 November 2021

Kyrkornas världsråd

Från igår till fredagen den 3 december deltar jag i en samling i Geneve. Det är ett planeringsmöte för att förbereda fyra olika förmöten som ska hållas före Kyrkornas Världsråds elfte generalförsamling i Karlsruhe 2022. Jag deltar i gruppen som planerar kvinnornas och männens förmöte, som fokuserar på genusrättvisa. Dessutom samlas personer med funktionsvariationer, urfolk och ungdomar i varsina grupper.

Det som är annorlunda inför nästa års generalförsamling kan uttryckas med ett ord: intersektionalitet. Vi behöver komma samman och fundera över hur de olika former av marginalisering som kommer upp till ytan i de olika sammanhangen också hör ihop och alla är uttryck för de maktrelationer som finns överallt i världen och därmed även i kyrkorna. I vissa fall i ännu högra grad.

Idag fick vi lyssna till Kyrkornas Världsråds tillförordnade generalsekreterare, Ioan Sauca. Han är ortodox präst och professor i teologi. Han talade om den gemensamma resa (common journey) som vi människor befinner oss på. Han talade om samverkan med människor av olika tro och även med dem som inte bekänner sig till någon tro.


Temat för generalförsamlingen är:
Christ’s love moves the world to reconciliation and unity
För Ioan Sauca måste denna försoning och enhet baseras på rättvisa. För alla människor och för resten av skapelsen.

När vi fick respondera var det en same från Norge som berättade om gudstjänsten i Uppsala domkyrka i onsdags. Han hade varit där och var berörd över Svenska kyrkans vilja att söka försoning baserad på rättvisa.

Själv blev det tydligt för mig, när alla personer presenterade sig, att även vårt arbete i Bibelsällskapet handlar om rättvisa och mångfald. Vi arbetar med bibelöversättningar till urfolks språk. Vi har med perspektiv om hur Bibeln kan göras tillgänglig för människor med funktionsvariationer. Vi vill få med ungdomarnas perspektiv i vårt arbete med en ny översättning av Nya testamentet till svenska. Styrelsen har som en princip slagit fast att ett inkluderande språk ska eftersträvas där det går.

När jag åkte funderade jag över hur denna vecka relaterar till mitt arbete. Det blev tydligt att det verkligen gör det. Det är meningsfullt att vara här.


Här är jag tillsammans med Joy Faith, Sarojini och Jonathan från Sydafrika.

No comments: