Wednesday 29 May 2019

Världen är liten - vi hör ihop

Några av de vackra temuggarna från Kapula. Kom in i butiken
och titta. Det finns fler.
Som många vet är jag engagerad i Fairtrade. Under åren i Kalmar (2006-2012) var jag med i styrelsen för Världsbutiken Kalmar. Sedan vi kom till Uppsala (2015-) har jag varit med i styrelsen för Föreningen Världsbutiken Globalen. I lördags var jag butiksvärd och bestämde mig för att lägga upp några bilder butiken på Facebook.

Mitt engagemang för en rättvis värld startade tidigt. Men året i Sydafrika (1981-82) var såklart oerhört betydelsefullt. Bland annat lärde jag känna Lorraine-Ann Isaacs, som jag fortfarande räknar som en av mina vänner.

Som sagt, jag la upp några bilder från butiken. Framför allt på vackra te-muggar. Jag vet att de kommer från Sydafrika. Men jag visste inte att Lorraine-Ann har precis likadana muggar i sitt hem. Inte heller visste jag att de tillverkas i Bredasdorp, av ett företag som heter Kapula.

Lorrine-Ann kommenterade mina foton i Facebook-flödet och det gjorde även hennes syster Leah Sophia Isaacs. Såhär skrev hon:
Don't tell me you were in Bredasdorp South Africa and not letting me knowBecause these products are locally make by us at Kapula
Rättvis handel blev helt plötsligt en fråga om att någon jag känner blir berörd av mina inköpsval. Det händer ju inte varje dag. Men det blir en illustration av att det är medmänniskor som arbetar i de företag som tillverkar det som jag behöver. Då blir det desto viktigare, att så långt det är möjligt, göra sådana val, som innebär att den som producerar varan också får ett drägligt liv.

De produkter som kommer från Kapula är dessutom vackra. Välkomna in i butiken och håll en kopp i handen.

No comments: