Wednesday 17 July 2024

Ett kort betyder så mycket

På våren 1978 (eller var det 1979) drabbades jag av körtelfeber. Sjukdomen bröt ut när jag var hemma hos mina föräldrar i Småland på sportlov. Till slut blev jag så dålig så jag fick åka in till infektionskliniken i Jönköping. 

Under dessa veckor skulle jag deltagit i ett möte med KGF-kommittén som skedde tillsammans med en skolsektionskonferens. KGF står för Kyrkliga Gymnasistförbundet och var en kristen elevorganisation som jag tillhörde. KGF-kommittén var förbundsstyrelse. Det slår mig nu att jag redan som gymnasist engagerade mig i frågor som hade att göra med kyrka och skola. Det är nu en viktig del av mitt arbete som generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet. 

De andra ledamöterna i KGF-kommittén skickade ett uppmuntranskort till sin sjuke vän. Det kortet dök upp när jag sorterade mina brev och kort. Jag vill skriva några rader om några av de personer som skrivit sina namn på kortet. En del personer minns jag dessvärre inte så väl. Något av namnen på kortet kan jag inte tyda. (Om någon av er läser detta ber jag alltså om ursäkt. Hör gärna av er.)

Jag tror att Åke Göransson har skrivit adressen. Det ser ut så. Åke var nog ordförande i skolsektionen i Ärkestiftet, en roll jag sedan tog över. Åke var tillsammans med en annan vän värdpar när hustrun och jag gifte oss. Han dog tyvärr 2019. Då var han direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund. Det var en stor skara människor från vitt skilda håll som deltog i hans begravning i Sankt Lars katolska kyrka i Uppsala. Exempelvis var dåvarande kulturministern Amanda Lind där. 

En annan person som inte lever längre men som har sitt namn på kortet är Inger Aasa. Hon blev senare internationell sekreterare i Luleå stift och var med i Kyrkornas Världsråds centralkommitté och även i det verkställande utskottet. Inger dog 2006. 

En tredje person som skrivit sitt namn och som också är död är Thomas Bernerstedt. Han blev arkitekt men vi har inte haft så mycket kontakt genom åren. Då har jag haft betydligt mer kontakt med hans tvillingbror. Thomas dog 2020.

Andra personer som skrivit under är Anders Fröjmark, som var ordförande i KGF-kommittén. Anders är nu docent i historia vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Vice ordförande i KGF-kommittén var Sara Utvik. Hon har också skrivit under. Idag heter hon Sara Silfverskiöld och är lärare på Bromma folkhögskola. Ragnhild Gustafsson heter idag Ragnhild Utterström och är även hon lärare. Per Jönsson är kyrkoherde i Tölö-Älvsåker pastorat, söder om Göteborg. Han är också kontraktsprost och han bjöd in mig till en kontraktssamling för några år sedan. Ett roligt återseende. Per Englund var präst redan då och är nu pensionär så vitt jag vet. Henrik Grape är också präst. Han är handläggare för hållbar utveckling i Svenska kyrkan, men är utlånad på 100 procent för att leda klimatarbetet inom Kyrkornas Världsråd.

Dessa personer som jag räknat upp har jag många olika minnen med. Ett litet vykort kunde väcka alla dessa minnen till liv. Så fantastiskt.

No comments:

Post a Comment