Wednesday, 2 February 2022

Internationella tvillingdagen

Det är verkligen inte lätt att hålla ordning på alla temadagar. På ett sätt är det väl både omöjligt och onödigt. Men ibland är det ändå roligt att uppmärksamma ett och annat. Till exempel internationella tvillingdagen. Någon gjorde det i mitt flöde och då tänkte jag: det handlar om mig.

Va, tänker någon. Du är väl inte tvilling? Nej, det är jag inte. Men tvillingförälder. När jag var universitetslektor i Sydafrika handledde jag en mastersstudent från Uganda. När han fick veta att jag var tvillingförälder slutade han kalla mig ”doc” och började kalla mig ”Ssalongo”. På luganda är det en äretitel för en pappa till tvillingar. (En mamma till tvillingar kallas Nalongo).

Idag har jag lärt mig något om vår familj. Jag läste på helgdagar.nu om denna dags tillblivelse och förstod att den startades i Finland 2010.

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar.

Det känns spännande att vara en flerlingsfamilj. Och just i vårt fall är det lite extra spännande, eftersom våra fem barn är födda under fem år, tre månader och en vecka. Det är alltså tätt mellan dem. Ett roligt partytrick har alltid varit att be gäster gissa vilka två som faktiskt är tvillingar. Inte så lätt. Särskilt som tvillingarna är en kille och en tjej.

Det kanske roligaste jag vet är vad vår yngste son brukar säga när han och hans bror är ute. Det skiljer ungefär ett år och sju månader på dem. De har samma frisyr (rakat huvud och skägg). Många tror då att de är tvillingar och frågar. Då pekar yngste sonen på sin bror och säger:

Han är tvilling. Inte jag.

Det sätter myror i huvudet på folk, som ju vet att det är bröder. Hur kan den ena vara tvilling och inte den andra? Jo, det saknas en av tre systrar i ekvationen.

No comments:

Post a Comment