Fem mil norr om Jokkmokk ligger en liten by som heter Porjus. Mina första minnen av valborgsmässoafton har jag där. Årskurs 1-3 tillbringade jag i Porjus. Där fanns ingen vår. Det var inte ens varje år som jag fick ta ut min cykel till sista april. Det berodde på om gatorna vara snöfria. Det var de inte alltid. Men vi hade en eld och vi sålde majblommor. Kanske höll någon tal. Jag minns inte just det!
I skolan i Porjus kommer jag ihåg att fröken hade en tävling för oss. Vi skulle leta ord! Jag vann där min första tävling, när jag var den som hittade flest ord i ordet glassbåt. Första pris var en glass, som fröken gick och köpte. Förmodligen för egna pengar.
Jag har fortsatt att leta ord. Till exempel inför detta vårtal. Vad ska ett vårtal egentligen innehålla? Det beror ju på vem man frågar. Det kanske inte går att svara på den frågan.
Däremot kan man svara på frågan. Vad innehåller ett vårtal? Om man letar ord, precis som vi gjorde där uppe, fem mil norr om Jokkmokk.
Så häromdagen satte jag mig alltså ner och letade ord i ordet vårtal. På så sätt har jag ju tagit reda på vad ett vårtal innehåller. Vill ni veta?
Mer än 35 ord. De flesta inte riktigt användbara i detta sammanhang. Jag skippar en del, som inte går att göra så mycket av. T ex vårta, åra, larv, ål och tvål. Däremot funderar jag på att använda ordet tvåla. Jag vet bara inte hur.
Först och främst fick jag fram både val och valår. Vilket passar bra, eftersom det är just valår. Men, säger någon; passar det att prata om valet, när det är så trivsamt och alla är sams? Lugn, jag ska bara säga sådant som jag tror alla kan hålla med om. Jag ska låta våren visa vägen.
För det är vår och den kan lära oss något även om vad valet handlar om. Våren är demokratisk. Alla får njuta av våren. (Visst, jag vet att en del av oss drabbas av allergiska reaktioner. Jag återkommer till det!) Men värmen, den får alla njuta av. Solljuset. Blommorna vid vägkanten. Är det inte vad vi alla vill rösta för. Även om vi uttrycker det olika: en vår!
Nåja, det fanns ju fler ord som ingår i ett vårtal. Hur var det med tvåla? Ska jag inte tvåla till någon? Jo, om det finns någon som inte tycker att våren hör till alla. Om det finns någon som tycker att allergiker inte ska få hjälp. Då tycker jag att man ska tvåla till den. (Nej, inte slå. Bara tvåla lite. Tvätta bort det som blivit dumt och snålt!) Det ska väl den personen tåla, för tåla är ju också ett ord om ryms i ett vårtal. Det kan ju vara så att en del tycker att den som är lat (även det ett ord jag hittade) att den som är lat inte ska få njuta av våren. Kan det vara så att man behöver vara två? (Så bra att ordet två också ingår i ett vårtal!) Om man t ex är två kan man tillsammans fälla en tår – för ordet tår hör också med till ett vårtal.
OK. Nu börjar jag nästan komma till slutet. Jag får nog inte med alla ord. Tal behöver jag inte oroa mig för. Jag håller ju ett tal. Men jag har ett ord kvar, som nog är det andra ordet man tänker på i ett vårtal. Efter vår, alltså. Och det är ordet vårt.
Det kan betyda att vi har något gemensamt. Men också att något tillhör oss, inte er. Hur ser Du på begreppet: Vårt? Allt det som Du - vi har av tillgångar och möjligheter? Är det vårt i betydelsen att det minsann inte är någon annans? Eller är betydelsen av vårt att vi delar med oss?
Jag hoppas ju på den slags vår, som innebär att vi delar det som är vårt!
Såja, nu har jag nog gått igenom det mesta som ett vårtal innehåller!
Till det får jag nog lägga ett ord, som inte gick att hitta där. Men det kan väl passa ändå. Ordet leve. Låt mig därför utbringa ett fyrfaldigt leve för våren, leve den:
Saturday, 1 May 2010
Vårtalet
Först och främst måste jag tacka Gerthie för tipsen. En del ratade jag men några tog jag till mig. Såhär blev vårtalet:
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteOrdvitsigt så det förslår
ReplyDeletenår ända ner i mina tår!
Tår, oj nu tog jag ett ord ur ditt tal men inte samma tår som du använde.
Inte alls illa! Tänk vad åren i Porjus har betytt!
ReplyDelete