Monday, 31 May 2010

Så tragiskt

Enligt uppgifter från TT har Israelisk militär bordat några av Ship to Gaza båtarna. Dessutom på internationellt vatten. Upp till 16 personer kan vara dödade.

Israel och även Egypten har satt Gaza i blockad. Bara ett minimum av varor kommer in. Hamas missiler är en del av problemet. Många bär ansvar för att våld och hat får råda.

De som drabbas är självklart civila - kvinnor, män, barn och gamla.

Några fredsaktivister ville åka med förnödenheter till dessa människor i Gaza. Det slutade i tragik och död.

Det är svårt att förstå. Omöjligt att acceptera. Det är tragiskt!

Friday, 28 May 2010

Spökhistorier

Det har spökat i Östan ett par dagar. Problem inom äldreomsorgen har redovisats och inom Kalmar kommun har ett medium anlitats.

Två reflektioner:

Det som besrkivs är i någon mening en verklighet. Alltför många människor upplever övernaturliga skeenden. I gamla hus. Förknippat med dödsfall som hänt nyligen eller för länge sedan. Jag har hört alltför många berätta för att jag ska avfärda det. Ordet 'spöke' får det att låta som humbug men företeelsen är reell. Tror jag!

Ska kommunen anlita ett medium? Nej, det verkar inte så seriöst. Desto mer överraskad blev jag över att den ansvarige politikern, enligt Östran, anser att en präst vore tänkbar att anställa:

Är det okej att anlita en präst nästa gång det blir problem?

- En präst tillhör ju i alla fall en mer erkänd yrkeskår. Så en präst vore mer okej.


Men skulle jag ställa upp? Det är en fråga jag får grunna på. Självklart skulle jag komma om en människa bad mig, som privatperson. Bönens kraft är stor! Men skulle jag ställa upp om kommunen ville anlita mig? Förmodligen! Beroende på vad som efterfrågades!

Intressant är det i vilket fall!

Tuesday, 25 May 2010

With a little help from my friends ...


Så skrev Beatles. Men det är med mycket hjälp från en särskild vän, som min avhandling i detta nu är ett steg närmare målet.

Mike McCoy har lagt ner mycket tid på att läsa min text, redigera och se till att avhandlingen nu är tryckt i 5 exemplar och så småningom skickas, med budfirma, till universitetet i Bloemfontein.

Den är grymt tjock i nuläget. 1½ radavstånd och tryck enbart på ena sidan. (När den så småningom blir bok, kommer den att bli mindre och tunnare!)

Mike, if you managed to read this far: You are a Star!

Monday, 24 May 2010

Angående brudöverlämning

Det känns som om jag borde skriva något om brudöverlämning. Kanske mest för att jag själv ska få klart för mig vad jag egentligen tycker.

Igår intervjuades Göran Hägglund i Agenda. Han fick frågan om vårdnadsbidraget. Flera gånger frågade journalisten samma sak.

- Är det ett problem att mest kvinnor tar ut vårdnadsbidrag?

Han ville inte gärna svara. Hänvisade till att familjerna själva måste få bestämma. Till slut hörde jag honom säga, att det vore bra om även män fick chansen att vara hemma hos barnen. Jag lyssnade inte klart. Kanske pratade de mer om saken.

När det gäller vårdnadsbidraget måste väl ändå barnets bästa stå i centrum. (Vilket jag tror att Göran Hägglund också menade). För barnens skull är det bästa om föräldrarna delar på vårdnaden. Anser jag! Men samtidigt finns det ju gränser för hur mycket samhället ska styra.

Samma sak gäller vigselgudstjänsten. I överförd bemärkelse. Jag är inte förtjust i brudöverlämning. Min upplevelse är att det står för en onödig gradering av bruden och brudgummen. (Men frågan är verkligen vem som nedvärderas och vem som upphöjs). På ett sätt är min upplevelse inte att det är bruden som förminskas. Tvärtom! Ofta är det kvinnans önskemål. Inte för att hon är förtryckt eller omfattar en idé om att hon ska överlämnas från en förmyndare till en annan. Traditionen lyfter väl fram bruden på bekostnad av brudgummen, som snällt får vänta i avbytarbåset, tills det är dags för honom att komma in i matchen.

Jag gillar det inte! Som präst brukar jag problematisera det hela. Men jag lägger aldrig in mitt veto. Så viktig är inte frågan för mig!

Nu undrar jag varför den blir så viktig inför ett visst bröllop den 19 juni i år. Det handlar om ett stackars par, som inte får bestämma i stort sett något själva i sina liv. Bruden får inte ha vilken religion hon vill, om hon ska få behålla jobbet. Hon måste be regeringen om lov, när hon ska gifta sig. Nu kommer kyrkan farande, med ett gäng feministiska fundamentalister i täten. Många av dem kanske inte egentligen gillar monarkin, men nu ingår de en ohelig allians med alla rojalister i slaget om en hunsad överklasstjej från huvudstaden, som vill gifta sig med en kille från landet.

Visst förstår jag att vigseln, som kommer att TV-sändas, lär påverka brudpar över hela vårt land. Kanske sprider sig seden med brudöverlämning. Jag begriper problematiken. Men till sist är frågan: Vem är det som gifter sig? Kanske är detta det enda bruden i fråga får vara med och bestämma?

Har någon frågat henne och brudgummen vad de egentligen avser med detta? Kanske svaret inte handlar om nedvärdering av kvinnan. (Och i just detta fall är det väl den blivande mannen som i stor utsträckning får spela andra fiol.)

Till sist: Jag är inte förtjust i brudöverlämning. Jag tycker dessutom alla ska få bestämma vilken religion de ska ha. Jag undrar även om inte monarkin har gjort sitt!

Thursday, 20 May 2010

Hos tryckeriet

Nu är min avhandlingstext hos tryckeriet. Fem ex. trycks nu och skickas inom kort till universitetet i Bloemfontein. Under sommaren (vinter i Sydafrika) ska examinatorerna läsa ocg begrunda.

Tärningen är kastad!

Eller bättre: Nu lägger jag det hela i Guds händer. (Och, som min kyrkoherde Peter sa: Där ligger det bra!)

Tuesday, 18 May 2010

Ungdomar som berör

En fantastisk upplevelse på konfirmandlägret var när några av våra ungdomar från Kalmar höll i lovsången på lördagskvällens förbön och lovsång. Det är på sin plats att peka ut några. Angelica, som grym på piano. Johan, som har en kanonfin röst. Marcus, som taktfast leder på sin gitarr, när han inte spelar trummor. Jakob, som blir bättre och bättre på piano, men även spelar bas och organiserat mycket av det hela. Christoffer, som spelar bongotrumma, som om han aldrig gjort annat. Men hur ska någon kunna sjunga, om inte Elin sköter projektorn. Underbart!
Men detta är ju inte allt. Det finns fler ledare, som på olika sätt lägger ner sin själ i konfirmandarbetet. Emma, så trofast och positiv. Malin, som gjort en stark comeback i teamet. Milena, som också dyker upp och är med när det gäller. Johan, föreläsaren, har jag redan nämnt.
Det är gott för oss anställda att få ha dessa unga ledare med oss. Förmodligen är deras insats och blotta närvaro en av de viktigaste beståndsdelarna i vårt konfirmandarbete.

I väntan

Mike, min sydafrikanske vän, har lovat skicka manus till mig ikväll. Jag ska sedan kolla igenom några hundra sidor, och se om jag håller med om hans förändringar. Det mesta accepterar jag. Han har ju engelska som modersmål. Men ändå måste jag kolla. Han kan ju ha missat det jag, på lite sämre engelska, försökt säga. Det blir nattarbete. Men sedan är det meningen att sju års studier ska ha resulterat i en vetenskaplig text, som håller för en granskning den 13 september. Mike ska lämna in en PDF-fil till en tryckare, som trycker upp några exemplar, som sedan skickas med bud till Bloemfontein (från Port Elisabeth, där Mike bor) och allt ska vara framme senast den 31 maj. När Mike har läst igenom mina synpunkter, sätter han ihop allt imorgon kväll. På torsdag morgon ska det till tryckeriet. Då är tärningen kastad!

Monday, 17 May 2010

Twingly

Nu kan man se en länk till min blogg under Vi i Villa krönikan. Genom något jag just stiftat bekantskap med: Twingly!

Insändare

Egentligen sitter jag och rättar till fel i min avhandling. Nu är jag på slutspurten. Jag väntar ett mejl från min vän i Sydafrika, som kollar min engelska. Under tiden går jag igenom referenslistan. Det kräver ett minutiöst kontrollerande av kommatecken, parenteser osv. Jag tittar med jämna mellanrum efter mejl från Mike. Då ser jag ju även andra mejl. Dom detta, från tidningen Vi i Villa:

Hej Anders,
Tack för kommentarer kring artikeln. Det är säkert fler som vill ta del av dina funderingar - om du har lust och tid finns möjligheten att kommentera artikeln direkt på nätet. Följ bara denna länk så kommer du till den aktuella artikeln:
http://www.viivilla.se/Miljo/Kronikor-Ledare/Kronika-Isolera-mera.aspx?menu=&area=&noarea=0&category=&std=false
Vänliga hälsningar

Jag hade reagerat på en krönika och skrivit följande till krönikören:

Fråga till Johan Tell:
Det är mycket bra med en miljömedveten krönika i Vi i Villa! Det är dock mindre bra att krönikören slår fast vissa stereotyper vad gäller våra könsroller, som i nummer 4 innevarande år, där jag får två tips hur jag kan kolla om huset läcker värme?
Antingen låter jag ”en man med en avancerad värmekamera undersöka huset” eller kollar jag var min ”fru nattförvarar tulpanerna”.
Är detta ett utslag för brist på reflexion eller ska jag som läsare fästa något avseende vid genusperspektivet?
Undrar,
Anders Göranzon, Kalmar

Så jag gick och tittade på krönikan på nätet och fick till min förvåning (och förtjusning) se följande tillägg (som alltså inte fanns med i papperstidningen):

Tycker ni min inledning var mossig vad det gäller uppdelningen i manligt och kvinnligt? Då vill jag inflika att jag bara beskriver hur arbetsfördelningen ser ut hemma hos oss, inte hur jag tycker världen bör vara beskaffad. I vårt hus har min fru totalt tulpanansvar. Hos er är det kanske tvärt om.

Det lönar sig ibland att uttrycka en åsikt. Nej, jag reagerade ju inte i första hand på det krönikören skrev om könsrollerna hemma hos sig, utan att den bild han valde, tror jag, valde han, för att han utgår från att det är män som fixar med reparationer etc i hus. Därmed cementeras ju vissa könsroller.

Friday, 14 May 2010

Ungdomar igen

Konfirmandläger på Gransnäs. Underbart! Vi bad intensivt om vackert väder. Det regnade ända tills vi skulle ut och paddla kanot. Då blev det uppehåll! Tack!

I morse höll Johan, 21 år och arbetslös, ett föredrag om självkänsla. Han var på ren svenska skitnervös. Pratade om att vara arbetslös och ha en för stor mage. Han kallar sin mage för en 'kycklingkyrkogård'.... men vilket föredrag. Johan, du äger!

Sedan ringde min äldsta dotter, Amanda, och bad mig länka till Centerpartiets Ungdomsförbunds nya kampanj. CUF har startat en arbetsförmedling på nätet. http://cirkusen.com/ Den är ganska kul. Frågan är om jag vill ha jobb eller bidrag. Klickar man på jobb kan man lägga upp sin CV mm. Klickar man på bidrag kommer man till SSU's hemsida.

Bra: De politiska motståndarna får en chans att ge sin syn på saken.

Dåligt: Varje människa behöver ibland bidrag. Det är inget skamligt med det. Risken blir att man delas in i det som när jag var ung kallades för 'närande' och 'tärande' människor. Så fick vi faktiskt lära oss på samhällskunskapen.

Men det är bra att ungdomar engagerar sig och diskuterar om saken. Både i CUF och på konfirmandläger!

Wednesday, 12 May 2010

Haiku

Åker som vanligt
med skräckblandad förtjusning!
Konfirmandläger!


Thursday, 6 May 2010

Biskopsbyte 'in the extreme'

Det kanske inte var meningen att det skulle bli såhär. Ta en titt på Växjö stifts hemsida:
OK! Jag förstår. Det är inte så lätt att läsa. Men till höger står det under 'aktuellt just nu' såhär:
Avskjutningsrapportering. Har stiftet börjat skjuta av biskoparna? (Med tanke på hur biskop Sven Thidevall beskrivs i arbetsmiljörapporten, kan man undra. Nej, jag har inte läst den. Ja, jag vet att den gjorts av en oberoende konsult och inte av Växjö stift. Nej, jag försvarar honom inte). I Östran har biskopen fått uttala sig och det är ju bra. Men sågad blir han! Skjuten? Nej, kanske inte. Och det är väl i så fall tidningens uppgift att ställa makthavare till svars. Men hur blir han behandlad av oss i Växjö stift? Skjuten? Snarare 'förskjuten' vilket är illa nog. Var tog försoningen vägen?
Men jag måste nog läsa på lite, så först ska jag ta och beställa rapporten och läsa själv. Det kan man göra från:
Charlotte Granrot Frenberg, mediaansvarig
0470-77 38 16
charlotte.granrot.frenberg@svenskakyrkan.se

Ps. Avskjutningen gäller naturligtvis jaktarrenden i stiftets skogar och inget annat.

Tuesday, 4 May 2010

Kultur i Birgittakyrkan

Predikaren skriver i kappitel 12 vers 12:
... det myckna bokskrivandet tar aldrig slut,
och flitiga studier gör kroppen trött.
Alltså blir det bra med lite kultur på torsdag. Kl 19.30 ska vår kör, Sancta Birgittae Sångare, sjunga in våren i Birgittakyrkan.

Den som inte behöver vara med och öva desförinnan kan gå på teater i Ulfåsasalen kl 18:
Slå mig Gul och Blå.
Det är ungdomar från Sundsgårdens folkhögskola som ger en föreställning. Det kan alltså bli en helkväll i Birgittakyrkan.

Det är dessutom gratis. Det pratas mycket om att Svenska kyrkan måste börja ta betalt. Varför?

Saturday, 1 May 2010

Vårtalet

Först och främst måste jag tacka Gerthie för tipsen. En del ratade jag men några tog jag till mig. Såhär blev vårtalet:

Fem mil norr om Jokkmokk ligger en liten by som heter Porjus. Mina första minnen av valborgsmässoafton har jag där. Årskurs 1-3 tillbringade jag i Porjus. Där fanns ingen vår. Det var inte ens varje år som jag fick ta ut min cykel till sista april. Det berodde på om gatorna vara snöfria. Det var de inte alltid. Men vi hade en eld och vi sålde majblommor. Kanske höll någon tal. Jag minns inte just det!
I skolan i Porjus kommer jag ihåg att fröken hade en tävling för oss. Vi skulle leta ord! Jag vann där min första tävling, när jag var den som hittade flest ord i ordet glassbåt. Första pris var en glass, som fröken gick och köpte. Förmodligen för egna pengar.
Jag har fortsatt att leta ord. Till exempel inför detta vårtal. Vad ska ett vårtal egentligen innehålla? Det beror ju på vem man frågar. Det kanske inte går att svara på den frågan.
Däremot kan man svara på frågan. Vad innehåller ett vårtal? Om man letar ord, precis som vi gjorde där uppe, fem mil norr om Jokkmokk.
Så häromdagen satte jag mig alltså ner och letade ord i ordet vårtal. På så sätt har jag ju tagit reda på vad ett vårtal innehåller. Vill ni veta?
Mer än 35 ord. De flesta inte riktigt användbara i detta sammanhang. Jag skippar en del, som inte går att göra så mycket av. T ex vårta, åra, larv, ål och tvål. Däremot funderar jag på att använda ordet tvåla. Jag vet bara inte hur.
Först och främst fick jag fram både val och valår. Vilket passar bra, eftersom det är just valår. Men, säger någon; passar det att prata om valet, när det är så trivsamt och alla är sams? Lugn, jag ska bara säga sådant som jag tror alla kan hålla med om. Jag ska låta våren visa vägen.
För det är vår och den kan lära oss något även om vad valet handlar om. Våren är demokratisk. Alla får njuta av våren. (Visst, jag vet att en del av oss drabbas av allergiska reaktioner. Jag återkommer till det!) Men värmen, den får alla njuta av. Solljuset. Blommorna vid vägkanten. Är det inte vad vi alla vill rösta för. Även om vi uttrycker det olika: en vår!
Nåja, det fanns ju fler ord som ingår i ett vårtal. Hur var det med tvåla? Ska jag inte tvåla till någon? Jo, om det finns någon som inte tycker att våren hör till alla. Om det finns någon som tycker att allergiker inte ska få hjälp. Då tycker jag att man ska tvåla till den. (Nej, inte slå. Bara tvåla lite. Tvätta bort det som blivit dumt och snålt!) Det ska väl den personen tåla, för tåla är ju också ett ord om ryms i ett vårtal. Det kan ju vara så att en del tycker att den som är lat (även det ett ord jag hittade) att den som är lat inte ska få njuta av våren. Kan det vara så att man behöver vara två? (Så bra att ordet två också ingår i ett vårtal!) Om man t ex är två kan man tillsammans fälla en tår – för ordet tår hör också med till ett vårtal.
OK. Nu börjar jag nästan komma till slutet. Jag får nog inte med alla ord. Tal behöver jag inte oroa mig för. Jag håller ju ett tal. Men jag har ett ord kvar, som nog är det andra ordet man tänker på i ett vårtal. Efter vår, alltså. Och det är ordet vårt.
Det kan betyda att vi har något gemensamt. Men också att något tillhör oss, inte er. Hur ser Du på begreppet: Vårt? Allt det som Du - vi har av tillgångar och möjligheter? Är det vårt i betydelsen att det minsann inte är någon annans? Eller är betydelsen av vårt att vi delar med oss?
Jag hoppas ju på den slags vår, som innebär att vi delar det som är vårt!
Såja, nu har jag nog gått igenom det mesta som ett vårtal innehåller!
Till det får jag nog lägga ett ord, som inte gick att hitta där. Men det kan väl passa ändå. Ordet leve. Låt mig därför utbringa ett fyrfaldigt leve för våren, leve den: